Opvallend veel sijzen
07-03-2016

We zien een opvallende toename van het aantal sijzen in tuinen. De jaargrafiek met daarin de door tuintellers gemelde aantallen sijzen per maand laten een duidelijke piek zien vanaf eind februari.
Het zijn waarschijnlijk vogels die overwinterd hebben in landen ten zuiden van ons. De vogels zijn onderweg naar de broedgebieden in Scandinavië en Oost-Europa.
Herken de Sijs
Sijzen zijn kleine groen, grijze vogeltjes die meestal in groepjes verblijven. Het mannetje heeft een mooi zwart petje.
Trektellen
Andere telprojecten van Sovon laten ook een toename zien. Zo zijn er de afgelopen weken bij trektellingen ook opvallend veel sijzen gezien. Lees ook het nieuwsbericht van Sovon over de opvallende trek. Ze zijn tot op heden vooral in het midden van het land waargenomen.
Schaarse broedvogel
De sijs is in ons land een schaarse broedvogel. In de recente jaren gaat het waarschijnlijk om enkele honderden broedparen.
Sijzen broeden in naaldbossen met een hoog aandeel sparren, liefst verschillende soorten door elkaar, en lariksen. Ze zijn het talrijkst op de Veluwe en in Drenthe en veel schaarser in de door dennen gedomineerde naaldbossen van zuidelijk Nederland.
De aantallen zijn afhankelijk van de zaadzetting in de naaldbomen. In ongunstige jaren broeden hooguit enkele tientallen paren in ons land, in zeer gunstige jaren als 1989 en 1992 tot enkele duizenden.
Sijzen waren in de eerste helft van de twintigste eeuw zeldzaam maar namen daarna toe door het op leeftijd komen van grote oppervlakten aangeplant naaldbos. Desondanks heeft Nederland waarschijnlijk geen vaste broedpopulatie en zijn we afhankelijk van de periodieke instroom van oostelijker gebieden.
Beleef de Lente
In de tuin van Vogelbescherming kon men ook genieten van sijzen. In maart kunnen we de sijs nog zien maar daarna nemen de aantallen snel af.